Gister op 21 maart was het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. In de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg was er een bijeenkomst. Hier stonden stage- en arbeidsmarktdiscriminatie centraal. Ook werd aandacht besteed aan het Kenniscentrum Slavernijverleden en het Stagepact; een concrete stap naar meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Het programma was erg leerzaam. De host was Nadia en ze begon de middag met een stukje geschiedenis. In 1960 op deze dag doodde de politie tijdens de apartheid 69 mensen in Sharpeville, Zuid-Afrika, tijdens protesten. Hierdoor kwam er in 1966 een oproep voor een revolutie vanuit de Verenigde Naties om alle vormen van rassendiscriminatie te verbannen.
Het publiek werd tussendoor aangespoord om te reageren en vooral vragen te stellen.
We werden vervolgens voorgesteld aan Jerry, medeoprichter van KOZP, Nederland wordt beter, dichter en mensenrechtenactivist. Hij brak gevraagd en ongevraagd in op alles wat er gezegd werd gedurende de middag. Leo Lucassen las zijn column voor.
Als 2e werden we voorgesteld aan Jeroen Louws, wethouder van Middelburg, en Rabin Baldewsingh, de nationaal coördinator tegen racisme en discriminatie.
Er volgde een kort gesprek over dat Middelburg een mensenrechtenstad is en hoe we daar als gemeente wat mee doen. Er worden veel dingen gedaan en opgestart maar het is een groot onderwerp en niet zomaar geregeld.
Er werd gesproken over het racistische geweld dat overal in de wereld en ook Nederland voorkomt. En dat gemeenten aan zet zijn in de strijd voor gelijkwaardigheid.
Als volgende werden er nog een aantal panel leden voorgesteld, zo hadden we de voorzitter van discriminatie.nl, een inclusie expert en iemand die voor de VNG werkt, naast de nationaal coördinator tegen racisme en discriminatie.
Er werd gereageerd op wat er tot dan toe gebeurd was en wat er verteld werd. Voorbeelden van systematisch racisme werden benoemd. De deelnemers legde ook kort uit wat ze doen op het gebied van discriminatie en racisme.
Vervolgens werden er een aantal vragen gesteld door Nadia wat een mooi gesprek op gang bracht met inbreng van het publiek. En de vraag waar we in Nederland staan. De conclusie werd getrokken dat een inclusiebeleid en antidiscriminatiebeleid leuk is om op te schrijven maar als het vervolgens ergens in een kastje blijft liggen, heb je er niet veel aan. Je moet er ook echt wat mee doen.

Na een korte dans break van muzikant Donson kregen we een uitleg van Simon Jongepier van het Zeeuws Kenniscentrum. De uitleg ging over het slavernijverleden en wat de gemeenten daar als lessen uit kunnen halen voor de toekomst.
We werden na de interessante uitleg gevraagd mee te doen aan een quiz. Er werd voorafgaand aan de quiz een kort stukje gezegd door Anita Hilderink, coördinator van discriminatie.nl voor alle 13 gemeenten.
Na de quiz werden we onderbroken door een act die verschillende scènes uitbeeldden en daarbij werd het publiek weer gevraagd om hierop aan te haken.

Als volgende kregen we een korte presentatie en uitleg over stagediscriminatie van een onderwijskundig beleidsadviseur. Ook hier werd goed op gereageerd vanuit het publiek met o.a. een ervaring van een rolstoelgebruiker.
Als afsluiter van de hele middag kwam Donson nog een keer een nummer brengen en werd er na afloop nog na geborreld.
